ADRES BİLGİLERİ.

Konya Mimarlık Ofis:Nişantaş Mah. Hekim Haci Mehmet Sk
No: 2/2 Binsa Sitesi Selçuklu, Konya

Mimar Nedir? (Mimarların Ne Yaptığını Öğrenin)

Yayın Tarih:

20 Mart, 2021

Yazar:

Furkan Acar

Yorumlar:

Mimar, binaları planlayan ve tasarlayan ve genellikle inşaatlarında anahtar rol oynayan yetenekli bir profesyoneldir. Mimarlar, bina tasarımı sanatı ve bilimi konusunda oldukça eğitimlidir. Binalarında oturanların güvenliğinden sorumlu oldukları için, mimarların profesyonelce lisanslanmış olması gerekir.

Mimarların Görevi Nedir?

Mimarlar binalar tasarlarlar, ancak iş tanımları, tasarımın sanatsal öğelerinden çok daha fazlası için sorumluluk içerir. Mimarlar ayrıca:

  • Küçük işletmeleri çalıştırın ve çalışan ekiplerini yönetin
  • Firmalarını pazarlamaya yardımcı olun ve yeni işleri güvence altına alın
  • Müşterilerin ihtiyaçlarını karşılayan binalar oluşturmak için müşterilerle etkili bir şekilde iletişim kurun
  • Projeleri bütçeleyin, koordine edin ve denetleyin
  • Fikirlerini şematik tasarım çizimlerine ve belgelere çevirin
  • Mekanik, elektrik, tesisat ve diğer ayrıntıları tasarımlara dahil edin
  • Bina kodu ve imar yönetmeliklerini karşılayın

Düzenleyici makamlardan proje onayını ve izinlerini güvence altına alın Ayrıntılı yapısal ve malzeme bilgileriyle inşaat belgelerini hazırlayın Bir binanın inşaat aşamasında yüklenicilerle çalışın

Binalarının gelecekteki sakinlerinin sağlığını, güvenliğini ve refahını korumak Bir mimarın işi bütçe sınırlamaları, müşteri istekleri, bina kuralları ve diğer birçok pratik kaygı ile sınırlıdır. Ancak ödüllü mimar Frank Gehry'nin söylediği gibi: "Tüm bu kısıtlamalar dahilinde, sanatımı yapmak için% 15 özgürlüğüm var." Frank Gehry’nin tasarım felsefesi hakkında daha fazla bilgiyi buradan edinebilirsiniz.

Mimar Ne İş Yapar?

Mimar, üç boyutlu düşünme yeteneği ve yaratıcı düşüncesiyle çalışmaktadır. Bu sebeple yeni projeler tasarlamak, çizmek, kontrol etmek, ekip çalışması yapmak mimarın işidir. Projelerin yapımı sırasında kalite standartlarına uygun malzemeler sunmak, çevresel etkilere uygunluğu denetlemek, projeler için ihalelere katılmak ve sunumlar yapmak mimar tarafından gerçekleştirilmektedir. Mimar, tüm bu görevlerini ekip çalışmasına uygun niteliklerde gerçekleştirmektedir.

Mimar Nasıl Olunur?

Mimar olmak için öncelikle üniversitelere giriş sınavına başvurmak gerekmektedir. Üniversitelerin dört yıllık fakültelerinden olan mühendislik fakültesi mimarlık bölümü okunmalıdır. Bu okuldan lisans derecesiyle mezun olduktan sonra mimar olmak için ilk adım atılmış olmaktadır. Bundan sonraki aşamada devlette çalışmak isteyen mimarlar kamu personeli seçme sınavına girmektedir. Özelde çalışmak isteyenler iş başvurusunda bulunarak herhangi bir şirketin bünyesinde çalışabilmektedir.

Mimarinin Kökeni Nedir?

Mimar kelimesi Antik Yunancadan gelir - arkhi- (şef) + tekton (inşaatçı) - ve "baş inşaatçı" anlamına gelir. Tarihin büyük bir bölümünde, bir binayı tasarlayan zanaatkâr ile onu gerçekten inşa eden arasında hiçbir ayrım yoktu. Daha sonra 1500'lerden başlayarak, kağıt ve kalem kullanımının artması ve doğrusal perspektifli çizimin geliştirilmesi - üç boyutlu yapıların iki boyutta doğru bir şekilde temsil edilmesine izin vererek - binaların inşa edilmeden önce çok daha kapsamlı planlanmasını sağladı. 1800'lerde, Amerikan Mimarlar Enstitüsü (AIA) ve Kraliyet İngiliz Mimarlar Enstitüsü (RIBA) gibi yeni kuruluşlar, mimarlar için profesyonel standartlar oluşturmak ve zanaatlarını tanıtmak için kuruldu.

Farklı Mimar Türleri Nelerdir?

Bugün, mimar şemsiyesi altında birkaç farklı “mimarlık işi” var. Bu uzmanlık rollerinden bazıları şunları içerir:

Tasarım Mimarı. Tasarım mimarları en çok, popüler mimar kavramına karşılık gelir. Bir projenin genel tasarımını tasarlamaktan sorumludurlar. Bir müşterinin ihtiyaçlarını yorumlar, şantiye ve çevresindeki ortamı analiz eder, bütçeyi dikkate alır ve bu parametreler dahilinde bir tasarım oluştururlar. Teknik Mimar. Teknik mimarlar, bir binanın planlamasının ince detaylarından sorumludur, başarılı bir şekilde inşa edilebilmesini ve işlev görmesini sağlar.

Teknik mimarlar inşaat çizimleri üretir ve inşaat yönetimine katılır. Daha küçük projeler tasarım ve teknik rolleri ayırmayabilir, ancak ofis binaları gibi daha büyük ölçekli projeler için teknik mimarlar genellikle gereklidir.

Proje Müdürü. Yeni binaların oluşturulması karmaşık bir çabadır ve proje yöneticileri projeye personel atar, bir çalışma planı geliştirir ve ekibin birçok farklı üyesi arasında günlük olarak koordinasyon sağlar. Proje yöneticileri, tüm taraflarla iletişim kurmak, sorunu çözmek ve liderlik etmek için mimari süreç hakkında derin bir bilgiye ihtiyaç duyar.

İç Mimar. Büyük ölçekli projelerde, iç mimarlar, bina sakinlerinin deneyimini en yakından şekillendirecek önemli ayrı bir rol oynarlar. İç mimarlar, müşterinin ihtiyaçlarını ve bina kodlarını göz önünde bulundurarak taşıyıcı olmayan duvarların ve kapıların düzenini belirler, malzeme ve kaplamaları seçer, elektrik prizlerini yerleştirir, aydınlatma tasarlar ve hatta mobilya seçerler.

Peyzaj mimarı. Peyzaj mimarları, park ve bahçe gibi dış mekanların yanı sıra bunların içindeki belirli yapıları tasarlar. Peyzaj mimarları, diğer mimarlarla aynı becerilerin çoğunun yanı sıra yağmur suyu yönetimi, bitkilendirme tasarımı ve sürdürülebilirlik planlaması gibi ek becerilere ihtiyaç duyar. Yirmi birinci yüzyıl şehir planlaması yeşil alanlara artan bir vurgu yaptığından, peyzaj mimarisinin önemi giderek artıyor.

Mimarlık Sürecinin 4 Aşaması

  • Şematik Tasarım "Şematik", "basitçe temsil edilen" anlamına gelir. Tasarım sürecinin bu ilk aşamasında, mimarlar müşterilerle buluşur, proje ihtiyaçlarını öğrenir, şantiyeleri değerlendirir ve genel tasarımlarını geliştirir. Mimarlar, tasarım malzemeleri ve modeller de dahil olmak üzere, müşterilerin tasarımı değerlendirmesine ve onaylamasına olanak tanıyan bir ayrıntı derecesine sahip tasarım malzemeleri üretir.
  • Tasarım Geliştirme Müşteriler tasarımı onayladıktan sonra, mimarlar planları daha ince ayrıntılarla doldururlar: klima, elektrik sistemleri, sıhhi tesisat, vb. Bu aşamada, mimarlar yapısal mühendislerle işbirliği yapabilir. Bina kuralları, çevre düzenlemeleri ve diğer yönetmelikler özel endişe alanları haline gelir. Tasarım Geliştirme aşaması ayrıca iç tasarımı ve bazı durumlarda peyzaj planlamasını da içerir. Nihai hale gelmeden önce, müşteriler de bu daha ayrıntılı tasarım seviyesini onaylar.
  • İnşaat Belgeleri Tasarım tamamlandıktan sonra mimarlar, projenin inşa edilmesini sağlayacak tüm inşaat detaylarını içeren belgeler hazırlar. Bu belgeler, müteahhitlerin takip edeceği montaj talimatlarıdır. İnşaat belgelerinin versiyonları, yüklenicilerin inşaat maliyetlerini tahmin edebilmesi ve iş için teklif verebilmesi için potansiyel yüklenicilere dağıtılacaktır.
  • İnşaat Yönetimi Son olarak, bina inşa edildikçe tasarım gerçek bir inşaat projesi haline gelir. Mimarlık firmasının doğasına, müşterinin tercihlerine ve yerel yargı kurallarına bağlı olarak, mimarlar bu aşamaya farklı şekillerde dahil olacaklardır. Bazı durumlarda, danışmanlık rolüne geçerler. Diğerlerinde, taşeronları müşteri adına doğrudan yönetirler. Hemen hemen her durumda, inşaat sırasında mimarların yeni malzemeler üretmesini gerektiren sorular ortaya çıkabilir, mevcut inşaat belgelerine, binanın tasarlandığı gibi tamamlanabilmesi için ayrıntıları düzelten veya açıklığa kavuşturan ekler.
Konya Mimarlık Ofisi